TERMODINAMIČKA
KARAKTERIZACIJA INHIBITORSKOG DJELOVANJA MIMOZA TANINA NA NISKOUGLJIČNOM
ČELIKU
U 5 % OTOPINI KLOROVODIČNE KISELINE
Sažetak
Određene su brzine korozije uzoraka od niskougljičnog čelika u 5 % otopini
klorovodične kiseline bez i u prisustvu mimoza tanina koncentracije od
10-6 do 10-2 mol dm-3. Mjerenja su provedena u temperaturnom području
od 20 do 60 °C. Izraz za Frumkinovu izotermu usklađen je s eksperimentalnim
podacima metodom nelinearne prilagodbe. Izračunate su slobodne energije
adsorpcije pri različitim temperaturama. Entalpija i entropija adsorpcije
određene su iz linearne ovisnosti energije adsorpcije o temperaturi. Energija,
entalpija i entropija aktivacije procesa otapanja metala određene su prilagodbom
Arrheniusove jednadžbe i jednadžbe prijelaznog stanja eksperimentalnim
podacima. Poznavanje fundamentalnih termodinamičkih parametara ispitivanog
sustava omogućilo je značajne spoznaje o djelovanju tanina kao inhibitora
korozije. Rezultati su objašnjeni s gledišta kemijske termodinamike.
Ključne riječi
niskougljični čelik, mimoza tanin, promjena mase, adsorpcijske izoterme,
energija adsorpcije
THERMODYNAMIC CHARACTERIZATION OF MIMOSA TANNIN
INHIBITORY ACTION ON LOW-CARBON STEEL IN 5 % SOLUTION OF HYDROCHLORIC
ACID
Summary
The corrosion rates of low carbon steel samples in 5% HCl were measured
by the weight loss method, in the absence and presence of 10-6 and 10-2
mol dm-3 of mimosa tannin, in the range of temperatures from 20 to 60
°C. The Frumkin isotherm was fitted to the experimental data by the method
of nonlinear fit. The free energies of adsorption were calculated for
various temperatures. The enthalpy and entropy of the adsorption process
were determined from the linear dependence of adsorption energy on temperature.
Activation energies, enthalpies and entropies of the dissolution process
were determined by use of the Arrhenius equation and the transition state
equation. The fundamental thermodynamic functions were used to glean important
information about the mimosa tannin inhibitory behavior. The results were
explained in terms of chemical thermodynamics.
Key words
low carbon steel, mimosa tannin, weight loss, adsorption isotherms, energy
of adsorption
|